Shrak Bread and a breakfast idea خبز الشراك وفكرة للفطور

Shrak Bread and a breakfast idea خبز الشراك وفكرة للفطور

Shrak bread is one of the yummiest (personal favorite) elements of the Palestinian cuisine. It is a type of thin bread prepared from a mixture of whole wheat and white flour, salt, and water. This type of bread goes back to the Ottoman period and is widespread in Palestine and Jordan mostly. 

خبز الشراك واحد من آزكى (والمفضلة) العناصر في المطبخ الفلسطيني. الشراك هو نوع من الخبز الرقيق بتحضر من طحين القمح والأبيض، ملح، وماء. هادا النوع من الخبز برجع لفترة الحكم العثماني ومنتشر بفلسطين والأردن بالأخص. 

IMG_2428.jpg

Shrak bread is used in many traditional dishes such as Mansaf, Shawerma, barbeques, or even just for breakfast. What's special about shrak bread is its preparation. People usually buy it from local bakeries that use the Saj to bake the bread. Watching the baker make shrak bread is always fascinating. 

خبز الشراك يستخدم بأطباق تقليدية مختلفة زي المنسف، الشاورما، المشاوي، أو حتى للفطور. إلي بميز هادا هادا الخبز هو طريقة تحضيرها؛ الناس بالعادة بشترو من المخابز إلي بتستخدم الصاج لتخبزو. مشاهدة الخباز وهو يحضر خبز الشراك من أحلى الأشياء الممكن تشوفها.

As a carb-fearer, and still in a culture where bread is almost a piece of cutlery for eating, shrak bread is always my saver. It is light, delicious, and can still be a great substitute for pita or other breads.

بما إني إنسانة بخاف من الكابوهيدرات، وبما إني بثقافة الخبز فيها جزء أساسي في الأكل، خبز الشراك كان دايما ينقذني. الشراك خفيف، زاكي، وبديل ممتاز للخبز الكماج أو أي نوع خبز تاني. 

I have endless ways of eating shrak bread so today I am sharing with you a simple, quick breakfast idea using shrak bread. You can always get creative with it and add your favorite flavours and filling or simply what's available in your pantry and fridge.  

  عندي أفكار وطرق ما بتخلص لاستخدام خبز الشراك واليوم حشاركم فكرة سهلة وسريعة للفطور. طبعاً بتقدرو تبدعو وتحطو نكهاتهم وحشواتكم المفضلة أو ببساطة المتوفر عندكم بالمطبخ. 

I paired this delicate bread with another Palestinian essential: nabulsi white cheese. I can say that this is the only traditional cheese in the Palestinian cuisine. The closest cheese to our nabulsi white cheese would be halloumi cheese.

هاي المرة عملت هاد الخبز مع مكون فلسطيني معروف: الجبنة النابلسية. أظن إنو الجبنة النابلسية هي الجبنة التقليدية الوحيدة بالمطبخ الفلسطيني. أكتر جبنة ممكن تكون قريبة من الجبنة النابلسية هي الجبنة الحلومي.

Nabulsi White cheese and zaa'atar shrak bread sandwich:

ساندويش الجبنة النابلسية مع الزعتر بخبز الشراك:

1- I took half a shrak bread, lined slices of the nablusi white cheese (which can be substituted with other types of white cheese), a big dash of za'atar (another Palestinian delicacy), and sumaq.

١- أخدت نصف خبز شراك وحشيتها بالجبنة النابلسية (ممكن نتسخدم نوع تاني من الجبنة البيضا)، رشة كبيرة من الزعتر، وسماق. 

2- I wrapped the sandwich similar to burrito wrapping and toast it for 3-4 minutes until cheese melts and you get the beautiful grilling marks. 

٢- بنلف الخبز على شكل سندويشة (لفة) وبنشويها من ٣-٤ دقايق لحتى تذوب الجبنة ويصير في علامات الشوي.

3- Enjoy it with a lot of vegetables (cucumbers, cherry tomatoes, mint leaves) and fruits for a full breakfast/lunch. A cup of tea is always a good idea too. 

٣- استمتعوا بهادي السندويشة مع الخضراوات (خيار، بندورة كرزية، ونعنع) وفواكه حتى يصير وجبة فطور. كاسة شاي دايماً بتخليها أزكى.

Sahha w Hanna. 

صحة وهنا.

What's your favorite way or enjoying shrak bread? or have your ever tried it? 

كيف بتحبو تاكلو خبز الشراك؟ أوعمركم جربتو قبل هيك؟